De CD VOX van Duo Rozemond & Bekkers is uit! Meer informatie bij de CD's

 

bijzonder indrukwekkend...spiritueel en verrassend...

exquise en aangrijpende vocale bijdrage van Jacobien

schrijft Aart van der Wal in Opus Klassiek over Duo Rozemond en Bekkers.

https://www.opusklassiek.nl/cd-recensies/cd-aw/vox.htm

 

De gave warme viooltoon, de beweeglijke heldere stem van Jacobien Rozemond; Renée Bekkers’ solide en virtuoze spel op de veelkleurige accordeon: ze slepen je mee, ontroeren, doen glimlachen..

schreef Marjolijn Sengers in Luister

 

Vox

Rachmaninow, Handel, De Falla, Podgaits, Gubaidulina

In 2017 ontmoette Jacobien accordeoniste Renée Bekkers, bekend van het ensemble Toeac. Jacobien en Renée soleerden beide in een tournee met 'Vivaldi Code Rood', een muziektheatervoorstelling opgezet door en uitgevoerd met altvioliste Esther Apituley.

Renée en Jacobien hadden meteen een klik en na het project besloten zij samen een duo te vormen. Inmiddels treden zij op in vele kamermuziekseries en festivals waar zij steeds weer met groot enthousiasme door het publiek worden ontvangen. De Nederlandse componisten Willem Jeths, Gerard Beljon en de Deense componist Benjamin de Murashkin hebben speciaal voor hen composities geschreven.  Duo Rozemond & Bekkers heeft 2 programma's: Vox en Portrayal.

Weinig woorden kunnen soms veel zeggen. Vocalise oftewel Vox is een gedicht dat is opgebouwd uit één of twee klinkers. In deze gedichten staat de klank centraal: het woord gaat hier haar primaire functie van communicatiemiddel voorbij en wordt wendbaar, associatief en puur klankmateriaal.

Wie in dergelijke gedichten op zoek gaat naar een eenduidige betekenis, komt dan ook gauw op een dwaalspoor terecht.

Het programma Vox van Rozemond & Bekkers is geïnspireerd op dit gegeven; waar enerzijds de stem letterlijk zal worden ingezet, hebben de composities ook veelal een link met de menselijk stem. Een groot deel van de composities hebben een Joodse achtergrond. Het programma omvat Rachmaninovs Vocalise, Sonate in A van Handel, Canciones Populares van De Falla, Wiegenlied uit de Jiddische Kantate van Ivan Fischer, Ave Maria van de Joodse componist Efraïm Podgaits en een deel van De Profundis van Gubaidulina. Het duo zorgt bij deze rijke schakering aan composities voor een perfecte balans tussen klassiek en innovatie.

 

Portrayal

Stravinsky, Ravel, Piazzolla, Jeths en Beljon

In Portrayal speelt duo Rozemond & Bekkers muziek voor viool/zang en accordeon uit 1914-1922 van Strawinsky en Ravel, met kersverse werk geïnspireerd op deze componisten van Gerard Beljon en componist des vaderlands 2014-2016 Willem Jeths.

Willem Jeths’ Portrayal gaat over het woelige leven van de extravagante kunstmuze Luisa Casati in Venetië, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en hoe zij zich met verve ‘als levend kunstwerk’ begeeft tussen grote kunstenaars van haar tijd. Jeths schreef voor Duo Rozemond & Bekkers deze suite gebaseerd op zijn nieuwste opera Ritratto. In zijn muziek grijpt Jeths terug op romantisch operaspel en tango en verweeft dit binnen zijn eigen compositiestijl met klassiekers uit Casati’s tijd, zoals citaten uit La Valse van Ravel, muziek van Strawinsky maar ook Tschaikovsky. 

De dansmuziek is ook terug te horen in SVP van Piazzolla, Tango en Chanson Russe van Igor Strawinsky. Daarnaast speelt het duo Kaddish van Ravel. Ravel en Strawinsky zijn de grote inspirators voor Gerard Beljon in zijn Evolutie. Op tekst van de Nederlandse dichter Co Woudsma componeerde Beljon dit speelse duo voor Renée en Jacobien met door de musici thuis opgenomen geluidsfragmenten. Deze sample-collage staat op Youtube en is in april 2020 ook door Radio 4 uitgezonden. De premieres van A Portrayal en Evolutie vonden plaats op 30 september 2020 in de Sint Aegtenkapel van Willem Jeths’ geboortestad Amersfoort.

 

Repertoire:

Handel Sonate in A groot opus 1 no 3

Dowland Flow my tears

Rachmaninow Vocalise

Ravel Kaddish

Ivan Fischer Wiegenlied

Strawinsky Chanson Russe & Tango

Piazzola Chiquelin

Piazzola SVP

Beljon Evolutie

Jeths A Portrayal

Benjamin de Murashkin I'm nobody, who are you?

De Falla Canciones Populares

Podgaist Ave Maria

Naklicki Walc

Hermosa Anantango

Gubaidulina Deel uit De Profundis voor accordeonsolo

Biber Passacaglia voor vioolsolo

René Samson Elef lajla-weh-lajla voor vioolsolo en zang

Accordeon duo Jacobien Rozemond