Duo Rozemond & Bekkers

 

bijzonder indrukwekkend...spiritueel en verrassend...

exquise en aangrijpende vocale bijdrage van Jacobien

Aart van der Wal in Opus Klassiek over Duo Rozemond en Bekkers.

https://www.opusklassiek.nl/cd-recensies/cd-aw/vox.htm

 

De gave warme viooltoon, de beweeglijke heldere stem van Jacobien Rozemond; Renée Bekkers’ solide en virtuoze spel op de veelkleurige accordeon: ze slepen je mee, ontroeren, doen glimlachen..

Marjolijn Sengers in Luister

 

Jacobien Rozemond (viool & zang) en Renée Bekkers (accordeon) treden dit jaar 5 jaar als duo op. Inmiddels zeer geliefd bij het publiek zijn ze te horen in vele kamermuziekseries en festivals. Ze laten het publiek genieten van de vele soorten temperamenten waar deze bezetting zich zo mooi voor leent. Het serene is hoorbaar in de barokmuziek maar ook in meditatieve nieuwere composities, tegelijkertijd is de warme uitbundigheid van tango en volksmuziek een zeer geliefd onderdeel van de concerten. In hun programma’s zorgen Jacobien en Renée voor een perfecte balans tussen folklore, klassiek en innovatie. Door af en toe zang toe te voegen en teksten te reciteren verrijken Jacobien en Renée de kleuringen en zeggingskracht van hun concerten.

Het duo heeft de volgende programma’s in de aanbieding:

 

Bliss

Merula, Castello, Barbara, De Murashkin, Piazzolla

 

Speciaal voor het programma BLISS, wat letterlijk perfecte vreugde of gelukzaligheid betekent, componeerde Benjamin de Murashkin zijn werk I’m nobody, who are you? De gedichten van de 19de-eeuwse schrijfster Emily Dickinson inspireerde hem in zijn nieuwe compositie voor Jacobien en Renée.  Met Dickinsons' teksten benadert De Murashkin met diepgang en humor de eenvoud maar ook de vluchtigheid van bliss. In dit programma vragen Jacobien en Renée zich af wat gelukkig maakt; je laten meeslepen met opzwepende tangomuziek van Piazzolla? Of kom je tot hoger geluk door het ontstijgen van aardse geneugten en in trance te geraken van oude en serene muziek van Merula en Castello? Of bereik je verlossing door de meditatie in Prayer van Ernest Bloch?

 

VOX

Ravel, Stravinsky, Rachmaninov, Jeths, Beljon

 

VOX heeft Duo Rozemond & Bekkers in 2021 op CD gezet en deze is zeer enthousiast door de pers ontvangen. Deze is te beluisteren via:

https://open.spotify.com/track/6ap6s0euZRo3Rvl7DONcEU?si=pkmQ6ek2SOiVbQBFI-OxXw

De titel VOX verwijst naar het ‘vocalise- principe’. Vocalise oftewel VOX  is een gedicht dat is opgebouwd uit één of twee klinkers. In deze gedichten staat de klank centraal: het woord gaat hier aan haar primaire functie van communicatiemiddel voorbij en wordt wendbaar, associatief en puur klankmateriaal. Wie in dergelijke gedichten op zoek gaat naar een eenduidige betekenis, komt dan ook gauw op een dwaalspoor terecht.

Met dit gegeven verbindt Duo Rozemond & Bekkers nieuwe muziek voor viool/stem en accordeon met composities van de grootmeesters van 100 jaar geleden: Rachmaninov, Stravinsky, Ravel en Satie. De nieuwe composities zijn van de Nederlandse componisten Willem Jeths, Gerard Beljon, René Samson, Iván Fischer, Efrem Podgaits en Hermosa. In de veelal op liederen geïnspireerde muziek proef je hoe verschillende stijlen en culturen van Europa van de afgelopen eeuw in elkaar grijpen en elkaar inspireren en verrijken.

 

Jewish Prayer

 

Dit programma is gemaakt voor het Emmy Verhey Festival. Jacobien en Renée hebben hierin Joodse werken samengevoegd die door hun andere programma’s verweven zijn; Kaddish van Maurice Ravel, Prayer van Ernest Bloch, Ave Maria van Efrem Podgaist, Wiegenlied van Iván Fischer en nog veel meer. 

 

Over een andere samenstelling van werken kan natuurlijk altijd overlegd worden, zie hieronder ook de repertoire lijst.

Repertoire:

Handel Sonate in A groot opus 1 no 3

Dowland Flow my tears 

Biber Passacaglia voor vioolsolo

Castello, Sonata Seconda

Merula, Ciaconna

Rachmaninow Vocalise

Ravel Kaddish

Iván Fischer Wiegenlied

Strawinsky Chanson Russe & Tango

De Falla Canciones Populares

Piazzola Chiquelin

Piazzola SVP

Hermosa Anantango

Speciaal voor Duo Rozemond & Bekkers geschreven:

Jeths A Portrayal

Benjamin de Murashkin I'm nobody, who are you?

Beljon Evolutie 

Örs Köszeghy Téridőtöredék (Spacetime fragment)

René Samson Elef lajla-weh-lajla voor vioolsolo en zang

Podgaist Ave Maria

Naklicki Walc

Gubaidulina Deel uit De Profundis voor accordeonsolo

Benjamin de Murashkin 'I'm nobody, who are you?'

Matthias Kadar, Âme & Pas à pas

 

Accordeon duo Jacobien Rozemond